Gyorsmenü: Klánok :: Történelem :: Legjobb játékosok :: Bajnokságok :: Térkép  ::         ::  Jelenlegi idő: ; (Erdély, Kárpátalja):  ::  ::  Facebook ::  Discord ::  Twitch ::  Steam ::  Youtube ::  Drive 
A játék kezdeti szakaszában még nincs harc, ekkora a legfontosabb a gazdaságra összpontosítani. De mint minden máshol, itt is vannak tippek, amiket érdemes hasznosítani a játék korai szakaszában.

Bogyók

Az egyik legkönnyebben beszerezhető kajaforrás, bár a leglassabban hoz anyagot, így csak pár falusival érdemes kitermelni. Fontos, hogy kitaláld hány falusit küldesz a bogyókra. Ha 4-et vagy kevesebbet, akkor úgy építsd fel a malmot mellé, hogy a lehető legkevesebbet kelljen sétálniuk. 4 falusit bonts párokra a malom két oldalán:


Ez azzal az előnnyel is járhat, hogy egy esetleges korai támadás esetén - pl. drush - a falusiak együtt tudnak harcolni, míg egyedül akár meg is halhat egy a scout ellen. Ha számítasz a drushra, az egyik bogyózó falusidat akár be is zárhatod a bogyók és a malom közé:


Rec game: Link

Birkák

A játék legelső lépése, hogy vágsz egy kis fát a TC körüli fákból, de ezt követően nyomban a birkák levágása kerül előtérbe. Általában mindig van 4 birka a TC közelébe, ezeket a scouttal, esetleg a falusiakkal meg lehet találni. Van néhány civ, ahol kifejezetten érdemes a falusikkal is keresni őket. Miért? Spanyol: csak 2 parasztra van szükségük a házépítésre, így a harmadikkal kereshetik már egyből. Kína: akár az összes falusit használhatják a keresésre. Maja: ők a 4. falusit használhatják már egyből keresésre. Hun: nem kell házat építeniük, így az összes falusival kereshetik a birkákat. Most ezek után az lenne a kérdés, hogy egy birkára hány falusit érdemes küldeni?

(ált.) -> 6
(brit) -> 5 is elég, mert gyorsabban jön a kaja
(azt) -> 6, de laggban érdemes 7-et, az anyagveszteség elkerülése végett
(chi) -> 6, de rossz kezdés esetén egy darabig talán célszerű 7-tel

Mi van, ha a falusiak kiszedték egy birkából a húst? Egy rövid ideig nem dolgoznak. Ezt a következő módszerrel lehet elkerülni: még mielőtt kifogyna belőle a hús, 2-3-mal vágj le egy másik birkát, így nem fognak tétovázni.


Őzek

Három módja van az őzekből való húsnyerésnek:
Az első, hogy teszel egy malmot az őzek legelésző placcának közepére. Ez a legegyszerűbb módszer, hasonló mint a birkázás, egyszerre csak egy őzet kell vadászni és figyelni hogy a parasztok ne maradjanak tétlenek.
A második módszer a sima vadászat. Ekkor 2-4 falusit elküldesz vadászni, aztán ha végeztek, begyalogolnak a kajával. A kérdés csak az, hogy hányat érdemes küldeni. Egy falusi 35 kaját hoz be, így hárman az őz 140 kajájából 105-t behoznak. Valamennyi mindenképp elvész, így a 4. már nem hozna be 35-öt. Végülis túl nagy különbség nincs. 2-t csak góttal éri meg, mert a gót falusi jóval több kaját tud magával hozni.
Végül pedig a terelés. Migration mapon szokás a scouttal odaterelni a TC-hez az őzeket, hogy minimálisat kelljen a falusiaknak értük gyalogolni. Ott minden kajára és fára szükség van. (Megj.: ez nehéz módszer, nem túl jó játékosoknak (kb. 1550 rate alatt) semmiképp sem ajánlott!)

Favágás

Talán azt gondolnád, hogy mégis mit lehet azon kívül tenni, hogy leraksz egy lumbert. Hát a kezdetekben igen is sokat.
Az elején tedd úgy a lumbert, hogy 3-4 falusi a lehető legkevesebb mozgással tegye be a fát:


Amikor már több falusi vágja a fát, figyelj, hogy nem-e blokkolják egymást. Ez nagy veszteséget jelenthet. És érdemes már darkban letenni 2 lumber campot is.


Végül, de nem ultolsósorban, a fák gyorsan fogynak, így a falusiak egyre többet gyalogolnak, míg beviszik azt. Ha már elég sokáig mennek, tégy még egy lumbert a fa és az előbbi lumber közé, hogy megkönnyítsd a helyzetüket:


Kőbányászat

Itt van egy fontos tényező, amit számon kell tartanod, mielőtt rállítanád magadat a kőbányákra. Sok követ akarsz bányászni, vagy nem? Sok nyilván akkor kell, ha castleben várat akarsz, vagy esetleg tower rush esetén is szükség van jópárra. A következő képen látod, hogy érdemes tenned ha csak 3-4 ember bányászik. És alatta a kék vonalak mutatják, hogy érdemes, ha jóval többet küldesz rá:


(Személyes véleményem, hogy pl általánosságban úgy lenne ezen a képen érdemes tenni a mining campot, hogy a kövek aljára(DK irányban), úgy hogy a legszélső kő D-i csücske érintse a mining É-i csücskét. Így 2 falusi 0 mozgással tud követ bányászni. De ha többet küldesz rá - a kép alapján látható -, hogy még plusz 5 viszonylag kevés mozgással hozza a követ.)

Az aranybányászat teljesen hasonló. Ha sok falusit küldtél már bányászni, ne felejts el 2. bányát építeni sosem!

Halászat

Az egyetlen dolog, amit célszerű betartani: Halászhajóval mindig csak a nagy halakból szabad halászni! Jóval gyorsabb kajaforrás, mint a shore fish.

Farmok

A farmok esetében annyit érdemes tudni, hogy nem mindegy, hogy hova építed a TC mellé. Az alábbi kép mutatja a farmok legjobb elhelyezését:


A falusiak csak a zöld részen kapálnak, így csak arról a részről nyernek kaját. A piros rész csak plusz terület. Így egyértelmű, hogy célszerűbb a TC-k jobb oldalára építeni a farmokat.
Ez most az jelentené, hogy a bal oldalra nem is érdemes építeni? Természetesen nem, de a játék korai szakaszában, amikor minden másodperc számít, akkor egyértelműen a jobb oldalon kell kezdeni a farmok építését.

Eredeti cikk: Link
Írta: Cysion
Fordította: TLW_Priby (2012)